KESİR MAKARNALARI MATERYALİ İLE MATEMATİK

Kesir Makarnaları

Sınıf Düzeyi: 5.sınıf

Malzemeler: Deniz makarnası, maket bıçağı, cetvel, tahta kalemi

Amaç: Bu materyalin amacı öğrencilere birim kesir kavramını somut bir şekilde öğretmektir. Ayrıca kesirlerde toplama ve kesirlerde sıralama konuları da somut olarak ele alınır.

Yapılışı: 

   5.sınıfta birim kesirler konusu çok önemlidir. Öğrenciler bütün, yarım, çeyrek veya altıda bir kavramlarını tam olarak anlamlandıramadıklarından kesirler konusunu genelde sevmezler. Öğrencilerin gelecek yıllarda kesirlerle ilişkili konuların sorularını mantığına oturtarak çözmesi önem arz etmektedir. Bu sebeple birim kesirler konusu öğrenciler tarafından iyi anlaşılmalıdır. Bu materyal tam olarakta bu işe yaramaktadır.

   Bir adet deniz makarnası alınır(Bir adet deniz makarnası 150 cm olduğundan yeterli olacaktır.) Rengi açık tonda olursa görsellik açısından daha güzel olacaktır. Deniz makarnasından cetvel yardımı ile 24 santimetre olacak şekilde 6 tane bütün kesilir. Bu bütünlerden biri yarım, biri üçte bir, biri çeyrek, biri altıda bir ve diğeri sekizde bir parçalar için kullanılır. Bu durumda yarım 12 cm, üçte bir 8 cm, çeyrek 6 cm, altıda bir 4 cm ve sekizde bir 3 cm olacaktır. Yarımdan 2 parça, üçte birden 3 parça, çeyrekten 4 parça, altıda birden 6 parça, sekizde birden 8 parça elde edilir. Bu parçaların üzerine tahta kalemi ile kaçta kaçı temsil ediyorsa yazılır. 

   Bu materyal ile kesirler konusunun ham maddesi olan birim kesirler konusunu öğrencilerinize çok daha somut bir biçimde anlatacaksınızdır. Ayrıca kesirlerde toplama ve sıralama konularını anlatırken de kullanabilirsiniz.




EZBERDEN UZAK BİR MATEMATİK...

ERSİN ŞİMŞEK

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski