UZUNLUK, ALAN VE HACİM ÖLÇÜ BİRİMLERİNDE NEDEN 10,100 VE 1000 İLE İŞLEM YAPILIR?

 





(TAM GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN)

NOT: Yukarıda yer alan tekerleme ilk zamanlarda uzunluk ölçü birimlerini öğrenmenizde yardımcı olabilir. Fakat bol soru çözdüğünüzde buna ihtiyacınız kalmayacaktır.

  Uzunluk, alan ve hacim ölçü birimleri günlük hayatımızda fazlasıyla yer edinmektedir. Bu sebepten dolayı bu bilgileri ezberlemekten çok mantığını kavramak gerekir. 

   Yukarıda sizinde bildiğiniz gibi uzunluk ölçü birimleri (yani 1 boyut) yer almaktadır. Bu ölçü birimlerinin kuvveti 2 olursa alan ölçü birimlerini (yani 2 boyut), ölçü birimlerinin kuvveti 3 olursa (yani 3 boyut) hacim ölçü birimlerini ifade eder. Bu durumdan dolayı uzunluk ölçü birimlerinde 10, alan ölçü birimlerinde 100 ve hacim ölçü birimlerinde 1000 kullanılır.


Örnek: Bir kenar uzunluğu 1m olan karenin alanı kaç desimetrekaredir?



(TAM GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN)

   Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi 1 metrekare = 100 desimetrekare oldu. Metrekaraden desimetrekareye 100 katına çıkmış oldu. Metre ile desimetre arasında bir basamak var. Metreden desimetreye inerken uzunluk ölçü birimlerinde olduğu gibi her basamakta 10 ile çarparsak cevabı elde edemeyiz. Bu sebepten dolayı alan ölçü birimlerinde, her basamakta 100 ile çarpma veya her basamakta 100 ile bölme yapılır.

   Sizlerde hacim için kendiniz örnek verebilirsiniz.

VİDEO



EZBERDEN UZAK BİR MATEMATİK...

ERSİN ŞİMŞEK


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski