TAM SAYILARDA EKSİ İLE EKSİ ÇARPILIRSA NEDEN ARTI OLUR?


   Tam sayılar konusunda işaretlerin çarpılması sonucu hangi işarete dönüştüğünü 7.sınıf matematiğinde gördünüz. Peki aşağıdaki soruları hiç merak ettiniz mi?

   + ile +  çarpıldığında neden + olur? + ile –  veya – ile + çarpıldığında neden –  olur? –  ile – çarpıldığında neden + olur? Sorularına cevap arayalım.

Sayı Doğrusu

   Sayı doğrusunda sıfırın (başlangıç noktası) sağ tarafı pozitif (+) sayıları, sıfırın sol tarafı negatif (-) sayıları ifade eder.
    İki işaretin çarpımı aşağıdaki durumu belirtir.


+ ile +  çarpılırsa neden + olur?

    Sayı doğrusunda sıfır noktasında olduğumuzu düşünelim. Birinci işaretimiz + olduğu için pozitif yöne döndük. İkinci işaretimiz + olduğu için ileriye doğru hareket ettik. Sonuç olarak pozitif yöne doğru gideriz. 

  

+ ile –  veya – ile + çarpılırsa neden –  olur?

   Sayı doğrusunda sıfır noktasında olduğumuzu düşünelim. Birinci işaretimiz + olduğu için pozitif yöne döndük. İkinci işaretimiz - olduğu için geriye doğru hareket ettik. Sonuç olarak negatif yöne doğru gideriz. 



   Sayı doğrusunda sıfır noktasında olduğumuzu düşünelim. Birinci işaretimiz - olduğu için negatif yöne döndük. İkinci işaretimiz + olduğu için ileriye doğru hareket ettik. Sonuç olarak negatif yöne doğru gideriz. 

- ile çarpılırsa neden + olur?

   Sayı doğrusunda sıfır noktasında olduğumuzu düşünelim. Birinci işaretimiz - olduğu için negatif yöne döndük. İkinci işaretimiz - olduğu için geriye doğru hareket ettik. Sonuç olarak pozitif yöne doğru gideriz. 


   Bu örnekleri günlük hayattan birçok örnekle açıklayabilirsiniz. Mesela Türkçede yapı bakımından olumsuz görünüp anlam bakımından olumlu olan cümleler vardır.

Örneğin; " Babamdan para almak istemiyor değilim." 
(Aslında babasından para almak istiyor)

   Yukarıdaki cümlede "istemiyor" kelimesini ve "değilim" kelimesini eksi olarak düşünelim. Gördüğünüz gibi iki eksi yan yana geldiğinde pozitif bir sonuca dönüşmüş. Bu cümle olumsuz görünsede anlam bakımından olumlu bir cümledir.


EZBERDEN UZAK BİR MATEMATİK...

ERSİN ŞİMŞEK


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski