KOLLARI UZATILAN BİR AÇININ ÖLÇÜSÜ NEDEN DEĞİŞMEZ?

 


AÇI: Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşmesiyle oluşan şekle açı denir. Bu tanımdan yola çıkarsak, şeklin kendisi açıdır. Işınlar arasındaki boşluğa açının ölçüsü veya açıklık denir. Genelde açı kavramı ile açının ölçüsü karıştırılır. Aradaki farka dikkat etmek gerekir. Açıyı oluşturan ışınlara açının kolları denir. Bu tanımları şekil üzerinden gösterelim.

ÖNEMLİ NOT: Açı günlük hayatta dönme hareketini temsil eder. Bu bilgiyi unutmayın. 

   Yukarıdaki şekilde AB eğrisine yani açının ölçüsüne dikkat ederseniz saat yönünün tersinde bir dönme hareketi yapıyor. Şimdi yukarıdaki açının kollarını uzattığımızı düşünelim. Aşağıdaki gibi bir durum ortaya çıkacaktır.

   Açımızın kollarını şekildeki gibi uzattık. Peki açının kollarını uzattığımızda AB eğrisindeki dönme hareketini yani açının ölçüsünü etkiledi mi? Tabiki hayır. O zaman açının kollarını istediğimiz kadar uzatsakta açının ölçüsünü hiçbir zaman değiştirmeyecektir.

   Açı konusunda ikinci kavram yanılgısıda, açının ölçüsü üzerinde aldığımız daire diliminin alanı arttıkça açının ölçüsü de artar yanılgısıdır.

   Yukarıda gördüğünüz gibi 45 derecelik açının ölçüsüne denk gelen daire dilimini, ne kadar büyütürseniz büyütün her seferinde bir dairenin 1/8 lik dilimini ifade edecektir. Çünkü 45 derece 360 derecenin sekizde biridir. Bu durumu denk kesirler gibi düşünebilirsiniz.

EZBERDEN UZAK BİR MATEMATİK...

ERSİN ŞİMŞEK


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski