İŞLEM ÖNCELİĞİ NEDEN VARDIR?


    İşlem önceliği konusunda aşağıdaki sıralamayı mutlaka görmüşsünüzdür.
  1. Üslü sayılar
  2. Parantezli İşlemler
  3. Çarpma -Bölme
  4. Toplama- Çıkarma
NOT: İlk iki sıra yer değiştirebilir.

  1)İlk önce üslü sayıların neden ilk durumda olması gerektiğini açıklayalım.

Örneğin;   42 : 2 işlemini ele alalım

   Burada bir sayıyı 2 ye bölmek istiyorum. Fakat karşımızda bir üslü sayı var ve hangi sayıya eşit olduğunu bilmiyoruz. Doğal olarak bu sayıyı açmamız gerekir ki işlemi yapabilelim. Bu sebepten dolayı işlemleri yapabilmek için ilk olarak üslü sayıların değerini bulmak gerekir.

   2)İkinci sırada parantezli işlemler var. Parantezli işlemler öncelikli yapmak istediğimiz işlemlerde kullanmak için vardır. Yani parantezin amacı zaten hangi işlemi daha önce yapmak istediğimizi belirtir.

   3)Üçüncü sırada çarpma ve bölme var. Neden çarpma ve bölme, toplama ve çıkarmadan daha önceliklidir. Bunu basit bir örnekle açıklayalım.

Örneğin; 

    5+5+5 işleminin yerine 3.5(3 tane 5 olduğu için) dersek sonuç değişir mi? Gördüğünüz gibi değişmez. Her iki işleminde cevabı 15 tir. 
    
   Peki bu işlemi 5+2.5 şeklinde yazarsak sonuç değişir mi? Tabiki değişmemeli. Yukarıda 3 tane 5 yerine 3.5 şeklinde nasıl yazdıysak, 2 tane 5 yerine de 2.5 diyebiliriz. O zaman,


5+5+5=5+2.5 olur

   Yukarıdaki 5+5.2 işleminin sonucunun 15 olduğunu biliyoruz. Şimdi ilk durumda önce toplama işlemini ikinci durumda önce çarpma işlemini yapalım.


    1. DURUM                 2.DURUM
    TOPLAMA               ÇARPMA                                              

5+2.5= 7.5 olur             5+ 2.5= 5+10 olur  

Cevap 35 olur.              Cevap 15 olur.


   Yukarıdaki örnekten anlaşılacağı üzere işlem önceliğinde çarpma işlemi toplama işleminden önce gelir. Bu tarz örnekler bölme ve çıkarma işlemleri için de verilebilir.
   Unutmadan, üslü sayılar çarpma işleminin bir sonucu, çarpma işlemi de toplama işleminin bir sonucudur.

EZBERDEN UZAK BİR MATEMATİK...
ERSİN ŞİMŞEK

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski